Quiz · Warszawa
Jak dobrze znasz Warszawę?
10 pytań o Warszawę – urzędy, apteki, kina, PSZOK i nie tylko. Kliknij odpowiedź, a od razu zobaczysz, czy jest dobra, i skąd to wiemy. Bez rejestracji, za darmo.
Odpowiedziano: 0 z 10
1. Pod jaki numer dzwonimy w Warszawie do Straży Miejskiej?
Odpowiedź: C. 986
Straż Miejska: 986. Dla porównania: policja 997, straż pożarna 998, pogotowie 999, numer alarmowy 112.2. Które z tych kin działa w Warszawie?
Odpowiedź: C. Kino Muranów
Kino Muranów – ul. Andersa 5, Warszawa.Źródło: Repertuar kin w Warszawie · strona kina
3. Która z tych aptek w Warszawie jest czynna całą dobę?
Odpowiedź: A. Wawa, stacja metra Centrum A-13/1049
Wawa, stacja metra Centrum A-13/1049 – według Rejestru Aptek czynna całodobowo. Całodobowych aptek w Warszawie jest więcej: 21.Źródło: Apteki dyżurne w Warszawie · Rejestr Aptek (Centrum e-Zdrowia)
4. Pod jakim adresem w Warszawie działa szpitalny oddział ratunkowy (SOR)?
Odpowiedź: B. ul. Kondratowicza 8
SOR: Mazowiecki Szpital Bródnowski sp. z o.o., ul. Kondratowicza 8, tel. 223265676 (miejsc jest więcej: 12).Źródło: Zdrowie w Warszawie: nocna pomoc, SOR · NFZ – Gdzie się leczyć
5. Gdzie w Warszawie działa nocna i świąteczna pomoc lekarska (gdy przychodnia jest zamknięta)?
Odpowiedź: B. pl. Czerwca 1976 r. 1
Nocna i świąteczna pomoc: "Centrum Medyczne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego" sp. z o.o., pl. Czerwca 1976 r. 1, tel. 22 255 77 77 (miejsc jest więcej: 33).Źródło: Zdrowie w Warszawie: nocna pomoc, SOR · NFZ – Gdzie się leczyć
6. Gdzie w Warszawie działa PSZOK – punkt, do którego można za darmo oddać m.in. stare meble i elektroodpady?
Odpowiedź: A. ul. Płytowa 1
PSZOK w Warszawie: ul. Płytowa 1 (jest ich więcej: 5).Źródło: Wywóz śmieci i PSZOK w Warszawie · Warszawa 19115 – PSZOK i MPSZOK
7. Pod jakim adresem w Warszawie można oddać krew?
Odpowiedź: B. ul. Saska 63/75
RCKiK w Warszawie: ul. Saska 63/75, 03-948 Warszawa, tel. 22 514 60 00.Źródło: Zdrowie w Warszawie: nocna pomoc, SOR, krwiodawstwo · RCKiK
8. W jakich godzinach trzeba płacić za parkowanie w strefie płatnego parkowania w Warszawie?
Odpowiedź: B. pon.–pt. 8:00–20:00
Strefa Płatnego Parkowania Niestrzeżonego (SPPN): płatne pon.–pt. 8:00–20:00; bezpłatnie weekendy, święta (1 i 11 listopada), dni robocze przed 8:00 i po 20:00.Źródło: Parkingi i strefa płatnego parkowania w Warszawie · Zarząd Dróg Miejskich w Warszawie
9. Gdzie w Warszawie odbywa się jarmark bożonarodzeniowy (edycja 2026)?
Odpowiedź: B. Plac Defilad 1
Jarmark Warszawski (2. edycja): Plac Defilad 1, Warszawa.Źródło: Jarmark świąteczny w Warszawie · Organizator – jarmark.waw.pl
10. Które z tych wydarzeń zaplanowano w Warszawie na 11 listopada 2026?
Odpowiedź: B. Festiwal Wspólna Niepodległa – Cytadela Warszawska
Festiwal Wspólna Niepodległa – Cytadela Warszawska – Cytadela Warszawska / Muzeum Historii Polski, godz. 10:00–21:00.
Pytania układamy automatycznie z informacji, które są na stronach Miasto Dziś w Warszawie (przy każdej odpowiedzi link do źródła). Stan na 29 października 2026, godz. 10:25. Widzisz błąd? Napisz do nas.